ישראל שעבד... הרי הוא כגוי וכו׳ – השווה הלכות קרבן פסח ט, ז: ובן נכר האמור בתורה זה העובד אל נכר.
ובספר המצוות ל״ת קכח: האזהרה שהוזהרנו מלהאכיל הפסח לישראל שנשתמד, והוא אמרו יתעלה ׳כל בן נכר לא יאכל בו׳
(שמות יב, מג), אמר המבאר את הקבלה (תרגום אונקלוס): כל בר ישראל דישתמד. ולשון המכילתא (דרשב״י): כל בן נכר זה ישראל משומד שעבד עבודה זרה.
הרי שישראל שעבד עבודה זרה הוא הנקרא משומד סתם והוא הוא שהתורה מכנה אותו בן נכר.
וראה מכילתא דרבי ישמעאל כל בן נכר לא יאכל בו׳ – אחד ישראל משומד ואחד גוי במשמע שנ׳ ׳כל בן נכר ערל לב׳
(יחזקאל מד, ט). וכן תרגם יונתן: כל בר עממין או בר ישראל דאיסתלק ולא הדר לא ייכול ביה.
נמצא שישראל שעבד עבודה זרה נקרא בן נכר בדיוק כמו גוי, ושם אחד כולל את שניהם.
אמנם גם בעבירות אחרות ישנו מושג של משומד והוא המכונה ״משומד לעבירה אחת״ אלא שבשאר עבירות אין אדם נעשה משומד אם עבר רק פעם אחת בלבד. כך כתב בהלכות תשובה ג, ט: משומד לעבירה אחת – זה שהחזיק עצמו לעשות אותה עברה בזדון ונתפרסם בה והורגל... כגון שהוחזק תמיד ללבוש שעטנז... ונמצא כאילו בטלה מצוה זו מן העולם אצלו – הרי זה משומד לאותו דבר, והוא שיעשה להכעיס.
שונה היא עבודה זרה כי מי שעבד עבודה זרה אפילו רק פעם אחת בלבד נעשה ״בן נכר״. זה יוצא מן הגמרא
שבת פז, א: ״דתניא שלשה דברים עשה משה מדעתו, והסכים הקב״ה עמו... שבר את הלוחות. מאי דריש? אמר, ומה פסח שהוא אחד מתרי״ג מצות אמרה תורה ׳וכל בן נכר לא יאכל בו׳, כל התורה כולה וישראל משומדים – על אחת כמה וכמה״. והשווה הנוסח בשמות רבה (סדר בא יט,
ג): ״דרש בחקת הפסח כשעשו ישראל את העגל. אמר, ומה אם פסח שהיה לשעה במצרים אמר לי ׳זאת חקת הפסח כל בן נכר וגו׳ ׳, ישראל שעבדו עבודה זרה יכולין הן לקבל התורה?״
אם נאמר שגם בעבודה זרה אינו נעשה משומד אלא אם כן הורגל בה ועבר פעמים רבות, יש להפריך את הקל וחומר שדרש משה. מה ׳בן נכר׳ שהתמיד בעבודה זרה תאמר בישראל שעבדו את העגל רק פעם אחת בלבד? אלא ברור שמי שעבד ע״ז אפילו רק פעם אחת נקרא משומד ובן נכר והרי הוא כגוי לכל דבריו.
ומשומד לעבודה זרה הרי הוא משומד לכל התורה כולה – כבר ראינו לעיל שישנם סוגים שונים של משומדים: א) משומד לעבירה אחת, ב) משומד סתם, והוא מי שעבד עבודה זרה אפילו רק פעם אחת. עכשיו מעלה רבינו שני מונחים נוספים – משומד לעבודה זרה, ומשומד לכל התורה כולה, והוא משווה אותם אחד לשני. ברור הוא שמשומד לעבודה זרה הוא לא מי שמדובר עליו ברישא – ישראל שעבד עבודה זרה – שהרי כבר נתבאר שהלה הוא כגוי לכל דבריו, ומה עוד יש להוסיף על כך?
ראה בהלכות תשובה ג, ט שרבינו עצמו הסביר את הדבר, וז״ל: ״והמשומד לכל התורה – כגון החוזר לדתי הגוים בשעה שגוזרין שמד, וידבק בהם ויאמר, ומה בצע לי להדבק בישראל שהם שפלים ונרדפים? טוב לי שאדבק באלו שידם תקיפה. הרי זה משומד לכל התורה כולה״.
הרי שמשומד לכל התורה כולה יתכן שאינו עובר עבירות מסויימות ואין צריך לומר שלא עבד עבודה זרה, אלא בזה שהוא דבק בגויים ואומר ״ומה בצע וכו׳ ״ כפר בעיקר והוציא את עצמו מן הכלל. גם כאן מציע רבינו את אותה ההגדרה אלא שהיא בקיצור. דהיינו, ״משומד לעבודה זרה״ אינו מי שעובדה ממש אלא רק מי שנתחבר לכת של עובדיה, והוא הוא שמפרש בהלכות תשובה ״החוזר לדתי הגוים״. וכך גם בהלכות תפלה וברכת כהנים טו, ג מנה רבינו שני אלה בנפרד: ״כהן שעבד עבודה זרה... אע״פ שעשה תשובה אינו נושא את כפיו לעולם... וכן כהן שנשתמד לעבודה זרה, אע״פ שחזר בו, אינו נושא את כפיו לעולם״. ברור שגם שם ״נשתמד לעבודה זרה״ פירושו שנתחבר לכת של עובדיה ונדבק בהם, לא שעבדה.
נראה שהבחנה זו מקורה בתוספתא ריש חולין. אמנם ישנן כמה חילופי גירסאות בברייתא זו, אלא שנציע את כולן וננסה לברר מה יכולה להיות גירסתו של רבינו.
בדפוס ווילנא גורס: הכל כשרין לשחוט, אפילו כותי, אפילו ישראל ערל, ואפילו ישראל שהמיר דתו לעבודת כוכבים. שחיטת עובד כוכבים הרי זו פסולה וכו׳.
צוקרמנדל גורס על פי כ״י כך: הכל כשרין לשחוט, אפילו כותי אפילו ערל, ואפילו ישראל משומד. שחיטת המין עבודה זרה ושחיטת הגוי הרי זו פסולה וכו׳.
בספר האשכול (רצב״א) הלכות שחיטת
חולין ב מביא: תניא, הכל כשרים לשחוט, אפילו כותי, וערל, וישראל מומר, אבל שחיטת עובד ע״ז ושחיטת נכרי פסולה וכו׳. (אולם במהדורת אלבק ליתא ברייתא זו לגמרי).
הגירסאות שבאשכול ובצוקרמנדל דומין זו לזו, ויוצא מהן שישראל משומד לחוד וישראל עובד עבודה זרה לחוד – שחיטת המשומד מותרת אבל שחיטת ישראל עובד עבודה זרה אסורה. יתכן שגירסת הדפוס אינה אלא פירוש באיזה משומד מדובר ששחיטתו כשרה, והיינו ״ישראל שהמיר דתו לעבודת כוכבים״. נמצא שלדעת התנא הזה ״ישראל שהמיר דתו״, והוא שרבינו מתארו ״החוזר לדתי הגוים״, שונה דינו מישראל שעבד עבודה זרה.
מעתה יש להסביר סוגיית הגמרא
חולין ד, א-ה, א (העתקתי מכ״י מינכן כי בדפוסים שינו מפני הצנזורה):
אמר רבא, ישראל משומד אוכל נבילות לתיאבון בודק סכין ונותן לו ומותר לאכול משחיטתו... לימא מסייע ליה: הכל שוחטין ואפילו כותי ואפילו ערל ואפילו ישראל משומד. האי ערל היכי דמי? ...אלא פשיטא משומד לערלות, וקסבר משומד לדבר אחד לא הוי משומד לכל התורה כולה. אימא סיפא – ואפילו ישראל משומד. האי משומד היכי דמי? אי משומד לדבר אחד היינו משומד לערלות. אלא לאו משומד לאותו דבר (לנבילות לתיאבון) וכדרבא. לא. לעולם אימא לך משומד לאותו דבר – לא. מאי טעמא? כיון דדש ביה כהתירא דמי ליה. אלא משומד לעבודה זרה, וכדרב ענן; דאמר רב ענן אמר שמואל, ישראל משומד לעבודה זרה מותר לאכול משחיטתו.
לכאורה נראה שהברייתא המובאה בסוגיא זו היא היא השנויה בריש התוספתא וכגירסת צוקרמנדל. והנה התוספות (ד״ה מומר) כבר תמהו הלא עובד עבודת כוכבים לכולי עלמא שחיטתו אסורה, וחילקו בין עובד כוכבים תמיד ששחיטתו ודאי אסורה למומר לעבודת כוכבים שאינו עובדה תמיד. ברם כבר ראינו שחילוק זה לא יכשר לדעת רבינו, שהרי הוא סובר שגם משומד לדבר אחד פירושו שהורגל באותה עבירה, ואם נפרש משומד לעבודה זרה בדומה משומד לשאר עבירות על כרחנו שגם משומד לע״ז הוא שעובדה תמיד, ואיך יכשיר רב ענן שחיטתו? נוסף על כך, הלא לדעת רבינו גם מי שעבד ע״ז רק פעם אחת בלבד הרי הוא כגוי לכל דבריו, וכך מפרש הוא את המבואר בסיפא של אותה תוספתא.
לפיכך יש לפרש לדעת רבינו שכאשר העמידה הגמרא את המשומד דרישא כרב ענן זהו בניגוד לעובד עבודה זרה דסיפא, והיינו משומד לעבודה זרה עליו דבר רב ענן הוא ״החוזר לדתי הגוים״ וכמו שבאמת מפורש בגירסת הדפוס של התוספתא ״שהמיר דתו לעבודת כוכבים״. בזה גם מובנת יותר דעתו של רב ענן המכשיר שחיטתו של מומר כזה, שהרי המומר הזה באמת לא עבד עבודה זרה וכן לא עשה שום עבירות אחרות, כי אם דבק בגויים, ויתכן שבכל זאת עדיין נזהר במצוות.
הסוגיא ממשיכה:
גופא אמר רב ענן אמר שמואל, ישראל משומד לעבודה זרה מותר לאכול משחיטתו שכן מצינו ביהושפט מלך יהודה שנהנה מסעודת אחאב שנאמר ׳ויזבח לו אחאב צאן ובקר לרוב ולעם אשר עמו ויסתהו לעלות אל רמות גלעד׳
(דברי הימים ב יח, ב) ... משומד לעבודה זרה לא הוי משומד לכל התורה כולה... ודלמא גברי דאחאב הוו מעלו (שמא הממונים על ביתו של אחאב ושוחטין לו היו צדיקים)? לא סלקא דעתין, דכתיב ׳משל מקשיב על דבר שקר כל משרתיו רשעים׳
(משלי כט, יב). וכו׳.
ההוכחה שאנשי אחאב אף הם היו משומדים לעבודה זרה היא אך ורק מזה שהם היו דבקים במושל רע. הואיל והם הזדהו עם אחאב דנים גם אותם כמשומדים לעבודה זרה. ראיה זו עולה יפה לפירושנו בדברי רב ענן. אבל אם נפרש שהמדובר הוא רק במי שעבד עבודה זרה ממש, הלא צריך ראיה שאנשיו של אחאב היו עובדי עבודה זרה ממש, ואיך נחזיק אותם כמשומדים בלי הוכחה חותכת? והרי עובדיה אף הוא היה בביתו של אחאב והיה צדיק גמור. בשלמא לפירושנו אין קושיא מעובדיה, שהרי עובדיה הצהיר בגלוי את נאמנותו לה׳
(ראה מלכים א יח, ג-יד), והכתוב מעיד על צדקותו; מה שאין כן שאר אנשי אחאב עצם דביקותם באחאב עושה אותם משומדים. אבל שעבדו עבודה זרה ממש – על זה באמת אין הוכחה.
נחזור לגמרא הנ״ל. הגמרא רוצה להביא ראיה לדעתו של רב ענן:
לימא מסייע ליה לרב ענן: הכל שוחטין אפילו כותי אפילו ערל ואפילו ישראל משומד. האי ערל היכי דמי? .. פשיטא משומד לערלות. אימא סיפא, ואפילו ישראל משומד – היכי דמי? אילימא משומד לדבר אחד היינו משומד לערלות. אלא לאו משומד לעבודה זרה וכדרב ענן. לא, לעולם אימא לך משומד לעבודה זרה לא, דאמר מר, חמורה עבודה זרה שכל הכופר בה כמודה בכל התורה כולה. אלא לאו – משומד לאותו דבר וכדרבא.
גם מדיון זה מוכח שפירשו את דינו של רב ענן לא במי שעבד ע״ז ממש אלא במי שמזדהה עם כת של עובדיה. שאילו היה המכוון על מודה בעבודה זרה כי אז היה צריך להביא ראיה על חומרת המודה בה. למה הביאו שהכופר בה הוא כמודה בכל התורה כולה? אלא מזה מוכח שהמדובר הוא בישראל שנתחבר לכת של עבודה זרה, ורק אם כופר בה יש להעמידו על חזקת כשרות. וכל עוד לא כפר בה, הרי הוא ככופר בכל התורה כולה.
עד כאן לא הכריעו עדיין אם הלכה כרב ענן ואם כרבא, שהרי הברייתא בריש התוספתא אין להביא ממנה ראיה, כי ניתן להעמידה כרב ענן ולא כרבא, ומאידך ניתן לדחות ולהעמידה כרבא ולא כרב ענן.
הגמרא ממשיכה ומקשה על רב ענן:
מיתיבי, ׳מכם׳
(ויקרא א, ב) – ולא כולכם, להוציא את המשומד... ׳מן הבהמה׳ – להביא בני אדם הדומין לבהמה. מכאן אמרו, מקבלין קרבנות מפושעי ישראל כדי שיחזרו בהן בתשובה, חוץ מן המשומד ומנסך את היין ומחלל שבתות בפרהסיא. הא גופא קשיא, אמרת ׳מכם׳ ולא כולכם להוציא את המשומד, והדר תני מקבלין קרבנות מפושעי ישראל? הא לא קשיא. רישא – משומד לכל התורה כולה, מציעתא – משומד לדבר אחד. אימא סיפא: חוץ מן המשומד ומנסך את היין ומחלל שבתות בפרהסיא. האי משומד היכי דמי? אי משומד לכל התורה כולה, היינו רישא. ואי משומד לדבר אחד, קשיא מציעתא. אלא לאו הכי קאמר, חוץ מן המשומד לנסך את היין ולחלל שבתות בפרהסיא. אלמא משומד לעבודה זרה הוי משומד לכל התורה כולה, ותיובתא דרב ענן. תיובתא.
הרשב״א ז״ל (בחידושיו) מעיר למה ״נטר עד הכא לאותובי מינה לרב ענן וקאמר אלמא משומד לעבודה זרה הוי משומד לכל התורה?״ הלא אפילו בלא האוקימתא שמדובר במשומד לנסך את היין, על כל פנים מפורש בברייתא זו שהמנסך את היין הרי הוא כמשומד לכל התורה, נמצא שהעובד עבודה זרה הוא הוא שהוציאוהו מן הכלל ודלא כרב ענן. אבל לפי פירושנו לדעת רבינו, זו לא קשיא כלל. ודאי שהגמרא ידעה שהעובד עבודה זרה ממש הוא משומד לכל התורה וכגוי לכל דבריו וגם רב ענן מודה בזה. רק אחרי שהעמדנו שהסיפא מוסבת לא על מי שניסך יין לעבודה זרה בפועל, כי אם על משומד לנסך יין, דהיינו מי שנתחבר לכת של מנסכי יין אבל לא ראינו אותו מנסך, וכזה נחשב משומד לכל התורה – רק אז יש מכאן קושיא לרב ענן.
והנה אחרי שמסקנת הגמרא היא לדחות את רב ענן מהלכה בגלל הברייתא מתורת כהנים, שוב אפילו נעמיד את התוספתא הנ״ל שהיא סוברת כרב ענן אין זה לא מעלה ולא מוריד, שהרי הגמרא עשתה עיקר את הברייתא בתורת כהנים. ואמנם גירסת הדפוס מוכיחה שפשטה של התוספתא היא באמת כרב ענן.
נמצא מסקנת הסוגיא להלכה היא שהחוזר לדתי הגוים, דהיינו הנקרא משומד לעבודה זרה הרי הוא משומד לכל התורה כולה.
ראה בהלכות תשובה ג, ט (ד״ה המשומד עד הסוף) ובהלכות תפלה טו, ג (ד״ה וכהן שעבד) וצרף לכאן.
והשווה תוספתא
בכורות ג, יב: חשוד על עבודה זרה חשוד על כל מצות שבתורה, ולא למפרע אלא מכן ולהבא שנ׳ ׳למן היום אשר צוה ה׳ והלאה לדרתיכם׳
(במדבר טו, כג).
וכן המינים... הם התרים וכו׳ – כתב ״וכן״ להשמיענו שדין המינים שייך לכאן ודינם כעובדי עבודה זרה, הואיל והמינות היא תוצאה מעבירה על הלאוין ״אל תפנו״ ו״לא תתורו״ כי הם התרים אחר מחשבות לבם בסכלות בדברים שאמרנו. ועבירה גוררת עבירה עד שהם מגיעים עד כדי להכעיס בשאט בנפש ביד רמה.
המינים מישראל אינן כישראל וכו׳ – השווה פיהמ״ש
חולין א, ב:
ומינים אצל חכמים הם הכופרים מישראל... והם בני אדם אשר טמטמה הסכלות את שכלם והחשיכו התאוות את נפשם, ופקפקו בתורה ובנביאים עליהם השלום מתוך סכלותם, ומכחישים את הנביאים במה שאין להם בו ידיעה, ועוזבים את המצות מתוך זלזול... ויוודע שהאדם מן הכת הזו כגון שנראה מתבטל ממצוה מן המצות מתוך זלזול בלי שישיג באותו מעשה הנאה... וכך אמרו
(חולין יג, א): תנו רבנן, שחיטת מין לעבודה זרה, פתו פת כותי, יינו יין נסך, ספריו ספרי קוסמים, פירותיו טבלים, בניו ממזרים.
1
ואין מקבלין אותן וכו׳ – ראה הלכות תשובה ג, יד (ד״ה כל הרשעים) שם פירשתי הלכה זו וציינתי למקורותיה.
על גופי תורה... ביד רמה וכו׳ – השווה פיהמ״ש אבות ג, יד:
ומגלה פנים בתורה הוא העובר על מצות התורה בפרהסיא ובפרסום, וזהו תכלית הכפירה, כמו שאמר יתעלה ׳והנפש אשר תעשה ביד רמה וכו׳ ׳
(במדבר טו, ל). וענין מגלה פנים שמגלה פניו בעזות, וזה לשונם בפירוש דבר זה והוא בגמר פאה
(ירושלמי פאה א, א), אמרו: מגלה פנים בתורה – העובר על דברי תורה בפרהסיא כיהויקים בן יאשיהו.
וראה בהלכה הסמוכה ובהלכות תשובה ג, יא מה שביארתי בזה.
ואסור לספר עמהן וכו׳ – אבות דרבי נתן ב, ז (נוסחא א): איזהו סייג שעשו כתובים לדבריהם? הרי הוא אומר ׳הרחק מעליה דרכך ואל תקרב אל פתח ביתה׳
(משלי ה, ח). הרחק מעליה דרכך – זו מינות, שאומרים לו לאדם אל תלך בין המינים ואל תכנס לשם שמא תכשל בם. ואם אמר, בטוח אני בעצמי שאע״פ שאני נכנס לשם איני נכשל בם [או] שמא תאמר, שומע אני את דבריהם וחוזר בי – תלמוד לומר ׳כל באיה לא ישובון ולא ישיגו ארחות חיים׳
(שם ב, יט).
וראה
שבת קטז, א: א״ר טרפון, ... שאפילו אדם רודף אחריו להורגו ונחש רץ להכישו, נכנס לבית עבודה זרה ואין נכנס לבתיהן של אלו, שהללו מכירין וכופרין והללו אין מכירין וכופרין וכו׳.
ולהשיב עליהן תשובה כלל – השווה פיהמ״ש אבות ב, יז ״ר׳ אלעזר אומר, הוי שקד ללמוד מה שתשיב את אפיקורוס״: אמר, למד דברים שבהם תשיב לכופרים מן האומות ותתוכח אתם ותענה להם אם ישאלוך. ואמרו
(סנהדרין לח, ב): ״לא שנו אלא אפיקורוס גוי, אבל אפיקורוס ישראל כל שכן דפקר״. כלומר, שהוא מוסיף זלזול וביזוי. ולפיכך אין ראוי להתוכח עמו כלל, לפי שאינו מתאחה ואין לו רפואה כלל – ׳כל באיה לא ישובון ולא ישיגו ארחות חיים׳. ואמר, ואף על פי שאתה לומד דעות העמים כדי שתדע היאך להשיב עליהם, הזהר שלא יכנס בלבך שום דבר מזה.
שנא׳ אל תקרב וכו׳ – איתא
בעבודה זרה יז, א: ׳הרחק מעליה דרכך׳ – זו מינות, ׳ואל תקרב אל פתח ביתה׳ – זו הרשות. ואיכא דאמרי, ׳הרחק מעליה דרכך׳ זו מינות והרשות, ׳ואל תקרב אל פתח ביתה׳ – זו זונה.
בלחם משנה כאן העיר שלשתי הלשונות בגמרא למדו מינות מרישא דקרא ׳הרחק מעליה דרכך׳, ואיך זה מביא רבינו כאן את הסיפא ׳אל תקרב וגו׳ ׳? אף גם זאת שפסק בהלכות איסורי ביאה, כא, כב: ואסור לעבור על פתח אשה זונה עד שירחיק ארבע אמות שנאמר ׳ואל תקרב אל פתח ביתה׳.
אולם ראה בתשובת רבינו בענין הקראים (בלאו סימן תמט עמ׳ 730) וז״ל: ״דהנהו מילי דר׳ טרפון במינים דכפרי בעיקר נינהו, ודמו להנהו דדרשי בהו חכמים ׳הרחק מעליה דרכך ואל תקרב אל פתח ביתה׳ – זו המינות והרשות״. וראה גם בתוספתא
חולין ב, כד הברייתא המובאה בגמרא עבודה זרה הנ״ל, ובתוספתא גורס כך: ונתפסתי על דברי מינות, שעברתי על דברי תורה ׳הרחק מעליה דרכך ואל תקרב אל פתח ביתה׳, ׳כי רבים חללים הפילה וגו׳ ׳, שהיה ר׳ אליעזר אומר, לעולם יהא אדם בורח מן הכיעור ומן הדומה לכיעור.
נראה שרבינו מפרש שאין כאן דרשה מיתורא דקרא, אלא באמת כל הפסוק, ואף כל הפרשה שם, דרשו על מינות. אבל פשטיה דקרא הלא מדובר בזונה, אלא ששלמה המשיל מינות בזונה. נמצא ששניהם אמת שהרי לא היה ממשיל מינות בזונה אילולא היה הדין כך גם בזונה.
ומחשבת מין לעבודה זרה – ברור שהוא על פי
חולין יג, א שנחלקו שם את סתם מחשבת גוי לעבודה זרה אם לאו אבל הכל מודים ״הא דמין לעבודה זרה״, ולפיכך ״שחיטת מין לעבודה זרה״. אולם בעבודת המלך תמה למה הביא רבינו דבר זה כאן שלא מפורש שום נפקא מינה להלכה.
ושמא יש לומר שבא רבינו להסביר את דרשת חז״ל מן הכתוב ״ואל תקרב אל פתח ביתה״, שאסור לספר עם המינים וכו׳. פשט הכתוב מדובר באשה זונה. ידוע שהנביאים המשילו עבודה זרה בזנות. לפיכך ברור הוא שהפרשה מוסבת לא רק על זונה כי אם גם על עבודה זרה. אבל חכמים דרשוה לא על עבודה זרה כי אם על מינות. לכך צריך לפרש שאין כאן אסמכתא בעלמא, אלא שזאת היא עיקר כוונת הכתוב והיינו הך. על כן מביא כאן מה שאמרו שמחשבת מין לעבודה זרה, וממילא ניתן ללמוד מן הכתוב הזה על מינות. ומתוך כך גם מתאים הדיון במינים לכאן שהרי בעבודה זרה אנו עסוקים.
וראה בפירוש ר׳ דוד עראמה ז״ל: ומחשבת וכו׳ הוא נתינת טעם למה הם כעובדי עבודה זרה לכל דבריהם, ופירש לפי שכשהוא מסתעף בשבושים מזה לזה, והוא סומך אחר שיבוש דעתו אף על פי שאינו עובד עבודה זרה – לבו שם. וזהו פי׳ ׳אל תקרב אל פתח ביתה׳ הם המינין שהם בפתחה במחשבתן.